Voorjaarstreffen

Kleindiervereniging Dodewero 2023

Waren de voorspellingen wisselvallig wat het weer betreft, kan de Kleindiervereniging Dodewero terug kijken op een zonovergoten “Voorjaarstreffen”.

Al enkele jaren houdt Dodewero een treffen voor leden, om tijdens de show loze periode toch de contacten tussen leden in stand te houden. Tijdens zo’n treffen kunnen de eerste fokresultaten met elkaar besproken worden en worden over en weer adviezen en ervaringen uitgewisseld.

Het treffen wordt nog interessanter gemaakt door gastsprekers. Is er vorige edities aandacht besteed aan de verschillende kippen-, konijnen- en caviarassen.

Dit jaar waren dhr. Deetman die een lezing gaf over Sier- en watervogels en oorspronkelijke duiven en Roan de Boer die een eierkeuring verzorgde en voorzag van uitleg.

Dhr. Deetman begon zijn verhaal over de huidige stand van zaken van de kleindierhobby. De Sier- en watervogel liefhebbers zijn net als de kippenhouders zwaar getroffen door de vogelgriep. Maar zoals je veel ziet in dit soort situaties worden er ook weer nieuwe kansen aangeboord. De oorspronkelijke duiven krijgen meer aanhangers. Zo wist dhr. Deetman te vertellen dat het zo kan gebeuren dat er volle keuringen zijn in deze categorie op regionale shows. Zoals dat dit jaar gebeurde in Winterswijk. Met meer dan 300 soorten aan oorspronkelijke duiven kan er voldoende variatie in de kooien tentoongesteld worden dat naast de inzenders ook interessant is voor de liefhebber in het algemeen.

Ook een bijeenkomst zoals dit Voorjaarstreffen, laat zien dat verenigingen ook hun steentje kunnen bijdragen aan de saamhorigheid binnen de kleindierhobby.

Door de aanwezigheid van een aantal meegebrachte oorspronkelijke duiven kon dhr. Deetman zijn verhaal lijn geven en voorzien van vele tips voor ervaren en startende liefhebbers. Hoe het dier te behandelen voorafgaande aan een show en de handige tip om gebruik te maken van knijpringen bij moeilijk te onderscheiden dieren. De tip dat de doffer altijd bovenop de duivin zit tijdens het paren maakte het verhaal luchtig en gaf ruimte voor “discussie”.

Tijdens het verhaal van dhr. Deetman, was Roan de Boer al begonnen met een eierkeuring van door verschillende fokkers meegebrachte eieren. Ook dit is weer zo’n initiatief dat al jaren aandacht krijgt in Engeland en binnen Nederland steeds meer onderdeel gaat uitmaken van onze kleindierhobby.

Roan legt uit welke onderdelen van het ei op zicht worden beoordeeld, zoals o.a. gewicht, vorm, kleur, schaal en reinheid en de inwendige kenmerken zoals dooier, eiwit, hagelsnoer, luchtkamer en versheid. Dit alles n.a.v. een eierstandaard die voor de verschillende dieren beschikbaar is.

Roan geeft ook de tips die fokkers kunnen gebruiken om door selectie van de ingelegde eieren tijdens de broed het uitkomst resultaat gunstig te beïnvloeden, zoals de risico’s bij een te rond of lang ei.

Na deze presentaties was er nog voldoende tijd om informatie met elkaar te wisselen, onder het genot van een hapje en een drankje. Dit was weer een gelaagd treffen dat volgend jaar zeker voortgezet gaat worden.

Namens het bestuur en onze Dodewero leden bedanken wij de sprekers en de ter beschikking gestelde ruimte en kijken uit naar de volgende activiteiten die worden georganiseerd.

Voorafgaande aan dit voorjaartreffen was er nog een “fotoshoot” voor een publicatie in het huis aan huis magazine Betuwe totaal. Binnenkort zal dit artikel gepubliceerd gaan worden.