Bij de fokker thuis – Roan de Boer

_MVO9421 (3)In onze rubriek “Bij de fokker thuis” gaan we op bezoek bij onze fokkers. We nemen een kijkje in de hokken en vragen de fokker het hemd van het lijf. Vandaag zijn we bij Roan de Boer thuis. Roan woont tegenwoordig in Keijenborg. Samen met zijn ouders is hij begin 2020 verhuisd vanuit Heteren naar de Achterhoek zodat hij nog meer ruimte heeft om zijn hobby, het houden en fokken van dieren, uit te kunnen oefenen.

“Roan, hoe ben je bij Dodewero terechtgekomen?”

“Via het internet!” Roan is in 2014 begonnen met eieren uit te broeden en deed in het begin alles op eigen inzicht en gevoel. Hij ontdekte echter snel het wereldje van showen, en dat daar ringen, enten, een fokkerskaart, en dus een lidmaatschap bij een Kleindier vereniging, voor nodig zijn. Dus internet op, opzoek naar een vereniging in de buurt. De website van Dodewero sprak hem aan, het leek hem een gezellige club. Een berichtje naar de toenmalige secretaris, inmiddels is Roan zelf de secretaris (hoe snel kan het gaan?), en het lidmaatschap was een feit.

“Welke rassen fok je?”

Roan is begonnen met Wyandotte krielen, vervolgens kwamen de Sussex krielen, en daarna de Antwerpse baardkrielen.  “De Sussex blijft sowieso!”, maar beide rassen, Wyandotte krielen zijn er niet meer, spreken hem erg aan. “De kleintjes zijn super leuk!” zegt hij terwijl zijn ogen beginnen te twinkelen.

Hij heeft nog veel (meer) in zijn hoofd zitten, zoals hij zelf zegt. Dus wij zullen niet verbaasd staan te kijken als er in de toekomst nog andere rassen en/of kleurslagen op het erf in Keijenborg zullen verschijnen.

 “Heb je trouwens last van klagende buren?”

“Nee hoor! Bovendien, fokt de buurman zelf ook. Hij fokt konijnen, Hollanders.”

“Heb je weleens last van luizen?”

“Vorig jaar was het héél erg! Ik heb er toen zelfs dieren aan verloren. Dit jaar gaat het gelukkig een stuk beter”. Roan heeft bloedluisbakjes onder de zitstok aangeschaft en is daar zeer tevreden over. Verder gebruikt hij Dasty (wie niet?) en strooit hij diatomeeënaarde door het strooisel.

“Wat voer je?”

“Ik ben terug bij het eigenhuis merk van de Welkoop.” Hij heeft een tijd Garvo gevoerd, maar dat beviel hem toch niet zo goed. Kuikens raakten verstopt en het is bovendien een prijzig voer. Tijdens het broedseizoen voert hij foktoomkorrel, omdat hij van mening is dat dit zorgt voor een betere eierkwaliteit, wat o zo belangrijk is voor goede broedresultaten.

“Het medicijnkastje. Wat zit er bij jou in?”

“Anti-cox middeltje, Ornipar, vitamines, maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Een spray tegen veerluisn en natuurlijk de Dasty.”

“Aan welke shows doe je mee?”

Roan is lid van diverse verenigingen en uiteraard doet hij aan de shows van de desbetreffende clubs mee. Een heel rijtje:

Dodewero, PKV Vorden, NSODC, Nederlandse Wyandotte Club, Antwerpse Baardkrielen Club en de ZOBK.

“Op welke resultaten ben je (het meest) trots?”

“Vorig jaar heb ik de Jongdierendag bij PKV gewonnen met een Antwerps Baardkriel haantje, F96! Verder het weer terughalen naar Nederland van de rood zwartcolumbia Sussex krielen. De kleur is momenteel veel te donker, maar die probeer ik dus weer goed te krijgen.”

“Heb je nog andere hobby’s?”

“Alpaca’s! Daar gaat veel tijd inzitten.” De Alpaca’s zijn pas geschoren. Van oudsher is de wol de belangrijkste reden om Alpaca’s te houden. Roan vindt overduidelijk de wolkwaliteit zeer interessant. Hij heeft zelfs een spinnenwiel in huis. Daarnaast vindt Roan het leuk om in de tuin bezig te zijn.

“Heb je nog een tip voor een beginnende fokker?”

“Sluit je aan bij een Kleindier vereniging! Praat met mensen. Vraag eventueel om een mentor die je begeleidt.”

“Waar kijk je naar als je nieuwe dieren aanschaft?”

“Anders dan toen ik begon. Ik let er nu meer op of een dier met de standaard overeenkomt en of het dier een aanvulling is voor in mijn stam. Uiteraard let ik ook op de gezondheid. Die moet ook in orde zijn.”

Eierkeuringen

Vervolgens ging het interview verder over eierkeuringen. Roan heeft inmiddels de bevoegdheid om eierkeuringen uit te mogen voeren. Met dit initiatief hoopt de KLN een breder publiek aan te kunnen spreken. Eieren zijn immers gangbaarder dan kippen, (bijna) iedereen eet of gebruikt namelijk wel eieren. Roan is dan ook zeker van plan om een eierkeuring voor onze vereniging te gaan organiseren. En wij kijken daar zeker naar uit.

Keurmeester

Roan heeft ook de ambitie om (hoender)keurmeester te worden. Momenteel staat het op een iets lager pitje, maar in september hoopt hij het theorie examen te doen. Hij gaat naar veel keuringen toe om met keurmeesters mee te kijken en zo de kneepjes van het vak te leren.

Dodewero: gezellig en betrokken!

Ondanks dat Roan wat verder van Dodewaard af is komen te wonen, is de betrokkenheid niet minder. Dit heeft vast ook te maken met de gezelligheid en de betrokkenheid van de mensen bij Dodewero die Roan zo waardeert.

Wij danken Roan voor de gastvrijheid en openhartigheid tijdens dit interview en hopen dat hij zich nog lang bij Dodewero betrokken zal voelen.

Het rondje bij Roan over het erf leverde de volgende mooie plaatjes op: