Bij de fokker thuis – Alfred Rozemeijer


“Bij de fokker thuis” gaan we op bezoek bij onze fokkers. We nemen een kijkje in de hokken en vragen de fokker het hemd van het lijf. Vandaag zijn wij, Kees, Martin en Marcel, bij Alfred Rozemeijer te gast. Alfred woont in Monster, een dorpje in het Westland. Zijn huis staat vlak achter de duinen, je kan er zelfs de zee horen als het rustig is. Alfred is onderdeel van de combinatie Monster & Co. Wat fokt Alfred zoal? En wie gaan er schuil achter deze naam? Dit, en nog veel meer komt aan bod in ons gesprek met Alfred. Nadat we voorzien zijn van koffie en een lekker stukje gebak, dat gaat er wel in na een reis van ruim anderhalf uur, stellen we onze vertrouwde eerste vraag:

“Hoe ben je bij Dodewero terechtkomen?”

“Kees (Ariese, onze voorzitter, red) was mijn zwager. En Kevin (Alfred’s zoon) was een jaar of 5, 6 toen hij van ome Kees 2 buff Cavia’s (gladhaar) cadeau kreeg voor zijn verjaardag.”

Kees had natuurlijk voor goed materiaal gezorgd, en een fokkerskaart was natuurlijk ook zo geregeld. Weer een tentoonstellingsfokker erbij!

Destijds had iedereen in het gezin zijn eigen kleur, Kevin dus buff, moeder Lenie crème, vader Alfred wit, en later kwam dochter Daphne met zwart erbij. Al deze kleuren lopen nog steeds bij Alfred in Monster rond, meer recent zijn hier de California cavia’s bijgekomen.

Behalve cavia’s zijn er ook diverse kwartels in de stal van Monster & Co te bewonderen. Op de vraag hoe ben je aan de kwartels komen, begint Alfred te lachen en vertelt ons het anekdotische verhaal, kort samengevat: Alfred kreeg de kwarteleieren als dank voor cavia’s die hij aan een kinderboerderij had geschonken, en toen hij, en Daphne, hoorden dat ze bevrucht waren, was er geen houden meer aan. Snel werd een broedmachine aangeschaft en de eerste kwartels waren een feit.

Na contact opgenomen te hebben met de speciaalclub kwam Alfred in contact met goede fokkers en dus, kwaliteitsdieren. Hij heeft 2 kleuren in zijn hokken, wildkleur en zilverwildkleur.

 “Heb je trouwens last van klagende buren?”

“Nee hoor! Ze waren wel nieuwsgierig toen ze de hokken (voor de kwartels) in de tuin zagen verschijnen, maar ze maken ook amper lawaai. Kwartel is de nieuwe kip.”

Vervolgens maken we even zijsprongetje in ons interview n.a.v. Alfred’s statements: “Kwartel is de nieuwe kip. En de cavia het nieuwe konijn.” We praten over wetgeving, dierenwelzijn, en hoe hij hier, ook als voorzitter van de Nederlandse Caviafokkers Club (NCC), mee te maken heeft.

“Hoe houd je je dieren gezond?”

Goede voeding is heel belangrijk. Alfred voert 2 soorten voer (Havens en Kasper Faunafood), die hij zelf mengt. Het voordeel hiervan is, dat als één van beide merken de receptuur verandert, het effect op dieren niet zo groot is.

Het voeren van (extra) vitamine C-pilletjes vindt hij onzin! Cavia voer is volledig genoeg.

Dieren krijgen paprika in de zomer, en wortel in de winter, naast hooi als ruwvoer.

Uiteraard hokken goed schoonmaken. “Elke dag maak ik 6 hokken schoon, na 4 dagen ben ik rond.”

 “Het medicijnkastje. Wat zit er bij jou zoal in?”

“Voetschimmel crème (voor de mens). Daar zit namelijk dezelfde werkzame stof in. Dit smeer je op de oren, waardoor het geleidelijk door het dier wordt opgenomen. Schimmel komt namelijk wel eens voor, m.n. als de conditie van het dier wat minder is.”

“Aan welke shows doe je mee?”

“Ik doe er nog al wat. Een voordeel hierbij is dat cavia’s eigenlijk het hele jaar door geshowd kunnen worden. Eerst zijn er de NCC-shows, later in het jaar de KLN-shows.”

Vervolgens somt Alfred een heel rijtje van tentoonstellingen en ander soortige wedstrijden op, waarbij uiteraard onze eigen jongdierendag en tentoonstelling niet ontbreken. Ook het WK komt in dit rijtje voor. Hij heeft het zelfs meerdere keren gewonnen. Oh ja, WK staat voor Westlands Kampioen😉

“Op welke resultaten ben je (het meest) trots?”

“Het winnen van de Hanzeshow in Kampen met de Fraaiste gladhaar zwart.” Op de bondshow is zijn beste succes die van het beste dier ander geslacht. Ook een resultaat dat er wezen mag.

Alfred een Wall of Fame in zijn caviastal, met de vele successen met zijn dieren, waarvan wij uiteraard een foto hebben gemaakt (zie onderaan).

“Heb je nog andere hobby’s?”

“De combinatie van internet en communicatie vind ik leuk. Zo beheer ik de website van de NCC.” Dat Alfred hier talent voor heeft, blijkt ook uit zijn eigen website. Deze ziet er zeer professioneel uit. Neem maar eens een kijkje (https://caviastalmonsterenco.nl/).

Verder kijkt Alfred graag sport en is een trouwe fan van de Graafschap. Ook het bezoek aan de sportschool, dat door Corona stil kwam te liggen, gaat hij weer oppakken.

“Heb je nog een tip voor een beginnende fokker?”

“De gouden tip: begin met goed materiaal! Koop je dieren bij een goede fokker. Zoek er één in de buurt. En maak keuzes.” Zo is bij Alfred de buff heilig. Uiteraard kun je ook bij Alfred terecht als startende fokker. Hij helpt je graag. Dit sluit perfect aan bij één van zijn doelen om ervoor te zorgen dat er meer buff cavia’s komen.

“Waar kijk je naar als je nieuwe dieren aanschaft?”

“Ik koop eigenlijk heel weinig dieren, maar als ik ze koop uiteraard bij een vertrouwd adres, en let ik op de algehele conditie van het dier.”

“De toekomst van onze hobby. Hoe zie je die?”

“Ik verwacht wel dat er het één en ander gaat veranderen. Bepaalde dieren zullen meer in groepen worden geshowd. Ook zal er meer samenwerking tussen verenigingen komen, en zullen er mogelijk combinaties met andere dier(soort)en ontstaan.”

Verder vindt Alfred dat het traject om keurmeester te worden te lang. Ook de kennis van genetica is voor velen een struikelblok tijdens de opleiding. Alfred pleit ervoor om dit te veranderen. Als het over genetica gaat, roept hij: “Help!”, en schakelt andere in. Ieder zijn specialiteit.

Het is inmiddels de hoogste tijd om de caviastal te gaan bewonderen. Na afloop is er nog een heerlijke lunch en voldaan reizen wij terug naar de Betuwe. Alfred, hartelijk voor de gastvrije ontvangst in Monster.

Hieronder vind je een impressie van ons bezoek: