Keuring in de dop.

‘Keuring in de dop’

Afgelopen zaterdag 5 juni 2021 vond er voor de tweede maal de eerste bijeenkomst vanuit de KLN plaats voor keurmeesters die willen starten met het keuren van eieren. Onze secretaris en (dwerg)hoender keurmeester in opleiding Roan de Boer, nam deel aan deze bijeenkomst.
Het laten beoordelen van eieren in Engeland is al voor jaren een groot onderdeel op de tentoonstellingen. Ook voor Frankrijk, Duitsland en België is dit geval. Voor vele fokkers is dit een belangrijk onderdeel waar fanatiek aan mee wordt gedaan. Hoe komt het dan toch dat dit in Nederland veel minder leeft?
Het samenstellen van de ouderdieren en het selecteren op ei-kwaliteit is een net zo belangrijk onderdeel als het laten opgroeien van de jonge dieren en het uitselecteren van de beste show- en fokdieren. De ei-kwaliteit zegt veel over vitaliteit van de ouderdieren en speelt daarbij tevens een grote rol bij het broeden en de uitkomst van de kuikens.
Om deze redenen is besloten de eierkeuringen in Nederland meer leven in te blazen. Hierdoor wordt er gehoopt meer publiek te bereiken en meer invulling te geven aan evenementen en tentoonstellingen. Eierkeuringen kunnen namelijk van hoge educatieve waarde zijn voor het bredere publiek dan alleen inzenders. Over eieren zijn namelijk een hoop aan interessante dingen te leren!
Tijdens de bijeenkomst gisteren, waar een 15 keurmeesters aan meededen, is er uitgebreid gesproken over de buiten- en binnekant van het ei. Veel stof kwam voorbij wat vele tot nadenken zette en er is ook een hoop geleerd! Dat komt natuurlijk goed uit, want al deze kennis wordt maar al te graag met iedereen gedeeld. Tevens moet gezegd worden dat de bijeenkomsten uitstekend en veilig waren georganiseerd!
De eierkeuringen mogen dan in Nederland nog in de kinderschoenen staan. Maar door het land zullen organisaties, dan wel in samenwerking met deze debuterende keurmeesters eierkeuringen organiseren. De intensie is er ook om dit voor onze leden te gaan doen.
Deze keuringen zullen weer een nieuwe impuls zijn binnen onze kleindierliefhebberij en een mooie uitdaging worden voor de fanatieke en strijdlustige fokker. En zeg nou zelf, hoe leuk is het om nog meer te kunnen leren over onze hobby!?

Tekst door Roan de Boer en foto’s door Nettie van Baak

Opleidingsdag eierkeuring (1)

Opleidingsdag eierkeuring (2)

Opleidingsdag eierkeuring (3)

Opleidingsdag eierkeuring (4)

Opleidingsdag eierkeuring (5)

Opleidingsdag eierkeuring (6)