KLN Bericht

Ontwikkelingen RVHD type 2

In Duitsland en België, vooral in Vlaanderen en m.n. Oost Vlaanderen blijken in juni veel besmettingen van RHD 2 voor te komen, ook onder hazen die overigens niet vatbaar zijn voor RHD 1. Dat het om RHD 2 gaat is vastgesteld aan de hand van een representatief aantal autopsies onder de fokkers. In Duitsland worden alle gevallen vastgesteld door DNA techniek PCR op de organen.
De Belgische Landsbond (overkoepelende organisatie Vlaanderen-Wallonië) heeft daarom met onmiddellijke ingang besloten een vaccinatieplicht in te stellen voor konijnen tegen RHD 1 en RHD 2. Zij leggen tentoonstellingen op dat geshowde dieren vergezeld moeten gaan van een door een dierenarts afgetekend vaccinatiebewijs tegen RHD 1 en RHD 2 dat minimaal 10 dagen oud is en maximaal 6 maanden. Verder moeten t/m 15 augustus alle manifestaties met konijnen afgelast worden.

Wat doet KLN in deze? Zoals al in de vorige KLN berichten aangegeven is RVHD (1+2) geen meldingsplichtige ziekte. Dat houdt in dat de Nederlandse overheid geen enkele regel oplegt ter bestrijding van deze ziektes en iedereen vrij laat om te doen wat hij/zij goeddunkt. De verantwoordelijkheid tot het uitzetten van acties ligt dan ook bij de tentoonstellingsorganiserende organisaties en/of bij KLN. Om die reden heeft de KLN de Diertechnische Raad voor konijnen bijeengeroepen en hierbij ook alle tentoonstellingsorganiserende organisaties uitgenodigd. Hierna zal het bestuur een besluit nemen ten aanzien van het enten.
Het verbieden van jongdierendagen lijkt op voorhand niet zinvol te zijn.

Wij horen regelmatig dat voor het vaccineren onevenredig hoge prijzen gevraagd worden. Dat is begrijpelijk voor een dierenarts die niet is gespecialiseerd in konijnen, want die moet voor enkele dieren vaccins aanschaffen. Als de plaatselijk dierenarts te veel rekent voor een RVHD-enting (sterk afwijkend van €15,00 voorrijkosten en  € 4,00 voor RHD 1+2 en € 1,50 voor Myxomatose), kunt u altijd terecht bij dierenartsen, die zich toegelegd hebben op de konijnengeneeskunde. Voor advies in deze en welk vaccin het beste in te zetten is tegen de konijnenziekten RVHD of myxomatose of chronische snot of schimmelinfecties, kunt u altijd informeren bij de dierenarts Harry Arts, tel 0522760770 of via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”>dierhouderij@kleindierliefhebbers.nl.

Hangoor